25 Work Lifestyle Business Concept Good Looking Focused European Female Trendy Glasses Sitting Cafe Near Laptop Working Notebook Surrounded With Books Making Notes 197531 21316

Cate cuvinte are o pagina de carte tiparita?

Buna revedere sa avem, scriitor drag! Cate cuvinte are o pagina de carte tiparita in format obisnuit? Aceasta este intrebarea ce am primit la una dintre editiile cursului “Cum sa scrii o carte nonfiction de impact. In maxim 3 luni.” (Verifica data de incepere a urmatoarei editii… cu un singur click.)

Cu siguranta, daca nu ai publicat inca o carte dar intentionezi s-o faci, aceasta este una dintre intrebarile ce-ti dau tarcoale, ca atare, te invit sa citesti raspunsul pe care l-am dat.

Cate Cuvinte Are O Pagina De Carte Tiparita In Format Obisnuit?
Cate Cuvinte Are O Pagina De Carte Tiparita In Format Obisnuit?

Intrebare:

„Cate cuvinte (aproximativ) are o pagina de carte tiparită in format obișnuit? Întreb pentru ca știam că, în mod normal, o pagina scrisă de noi in Pages/Word nu echivalează cu același număr de cuvinte dintr-o carte tiparită, corect? Mulțumesc.”

 

Raspunsul meu:

 

Ei bine, raspunsul direct este… depinzand, in principal, de fonturile alese si de dimensiunea acestora (in secundar, influente vin si de la aranjarea in pagina, numarul de pagini albe, etc) o pagina de carte tiparita are in jur de 250-300 cuvinte.

Raspunsul pe larg la intrebarea ta… Cate cuvinte are o pagina de carte tiparita in format obisnuit?… l-as completa cu urmatoarele detalii.

Ca exemplu practic, tocmai am publicat (Nota: la data scrierii acestei postari, termenul “tocmai” a devenit… “cateva luni”… deja 🙂 ) cartea “ApiHerbal DACICA“, scrisa de colega voastra, Camelia Lovin.

Apiherbal Dacica
Click Pe Carte Pentru Detalii

 

 

Manuscrisul a avut aproape 100.000 cuvinte. La formatarea pentru o carte de tip 13×20 cm, cu fonturi Times new Roman de 12, au rezultat 620 pagini.

Am schimbat fontul (deoarece tiparirea ar fi costat o mica avere si nici modul de legare nu ar fi fost foarte sigur), reusind astfel sa reducem totul la 519 pagini.

Intre noi fie vorba, tot o mica avere au facturat cei de la tipografie, dar… macar a fost mai simplu de suportat costul de productie.

Recomandarea mea pentru o carte nonfiction (atat timp cat nu este un studiu amplu pe care nu-l poti scurta) este sa mentii oriunde in limitele 25.000-75.000 cuvinte.

*

Conform regulilor si definitiilor Bibliotecii Nationale a Romaniei “Broșura este publicația având până la 48 de pagini. Cartea este publicația având peste 48 pagini.”

Ca atare, o carte de 25.000 cuvinte se duce lejer peste 100 pagini. Din punct de vedere al tehnoredactarii si, ulterior, al producerii copertii… pe cotorul unei carti de peste 70 pagini se poate trece, in mod vizibil, si numele autorului. Personal, prefer cartile ce au trecute autorul si titlul pe cotor.

 

Dar, lucrul pe care il recomand sa-l retii este…

Important nu este neaparat raspunsul la intrebarea Cate cuvinte are o pagina de carte tiparita in format obisnuit?  ci… mai important este sa scrii ce ai de spus astfel incat, la finalul cartii, cititorul sa simta ca a primit multiple daruri de la tine.

Sa-ti fie cu folos!

Daca ai si alte intrebari pe marginea acestui subiect, lasa-mi comentariul tau in sectiunea speciala de mai jos sau… scrie-mi pe email.

Pana data viitoare… spor si inspiratie sa ai!

 

Si, nu uita sa verifici data de incepere a urmatoarei editii a cursului “Cum sa scrii o carte nonfiction de impact. In maxim 3 luni.INCEPEM CURAND.

 

Leave a Comment