Cum te pregatesti sa devii Scriitor de succes?
Bine te-am regasit! Astazi te provoc sa iti pui o intrebare. Te pregatesti sa devii Scriitor de succes? Evident, nu doar sa-ti pui intrebarea ci sa-ti si raspunzi la ea.
Stim amandoi ca vrei sa scrii o carte. Fiction sau nonfiction… nu acesta este subiectul zilei. Ci, intrebarea de mai sus… extraordinar de importanta. Pentru tine si viata ta de scriitor.
Este adevarat… multi sunt cei care isi exprima dorinta de a deveni scriitori. Majoritatea… chiar scriitori de succes. Este si mai adevarat ca… toti sunt animati de un elan si o fervoare iesite din comun atunci cand se gandesc la cartea pe care o vor scrie. Stii tu, genul acela de elan ce-ti daruieste aripi imense. Cu care, ar trebui sa te inalti spre cele mai inalte zari ale succesului.
Dar, tot atat de adevarat este faptul ca, majoritatea celor ce doresc sa scrie o carte… reusesc sa-si franga aripile. Din necunoastere.
Si, acesta este motivul pentru care te invit sa raspunzi la intrebarea de mai sus.
Te pregatesti… oare… sa devii Scriitor de Succes?
Daca da… felicitari! Este deja stiut si demonstrat ca pregatirea consolideaza calea performantei.
Daca nu… din experienta iti spun ca exista cateva conditii preliminare pe care ar trebui sa le aprofundezi. Conditiile aceste sunt extraordinar de usor de inteles. Atat de usor incat, multi scriitori aspiranti au tendinta de a le minimaliza importanta.
Unii chiar uita de ele.
Ca atare… te invit sa le amintim.
In cele ce urmeaza.
- Nu ghici cum ar trebui sa procedezi. Cu alte cuvinte, nu da cu presupusul. De cele mai multe ori nu vei ghici care este calea cea mai scurta si te vei gasi angrenat intr-un hatis de obstacole. Unele, usor de ocolit, altele nu. O carte este aidoma unei tapiserii complexe. Nu se face cat ai bate din palme si nici… vorba’ceea… dupa ureche. Este adevarat, pot exista momente in viata ta in care cuvintele vor tasni din interiorul tau si se vor lasa puse pe hartie cu usurinta. Dar… cate astfel de momente crezi ca vei avea? Iti spun eu… in nici un caz suficiente pentru a duce la bun sfarsit scrierea cartii la care lucrezi. Acum… sa ne intelegem… vorbim aici de carti de impact, care sa transmita cititorului nu doar emotii ci si solutii. Ca atare, vei dori sa te asiguri ca ai la tine cuvintele cele mai potrivite. Vrei sa te asiguri ca fiecare pagina va aduce valoare intregului. In concluzie, nu incerca sa ghicesti cum sa faci asta constant. Ideal ar fi sa gasesti mentori care au parcurs procesul (ca deh… altfel nu i-am numi mentori) si sa afli tainele nespuse de la ei.
- Mentine-ti obiceiul zilnic de a scrie. Nu conteaza ora, minutul si secunda in care faci asta. Conteaza doar ca scrierea ta sa devina un obicei zilnic solid. In cazul in care nu ai asa ceva inca, poti incepe cu 15 minute timp de 21 zile. Studiile spun ca 21 zile sunt suficiente pentru a transforma o actiune in obicei.
- Exerseaza-ti rabdarea. Ai citit bine. Rabdarea. Multi sunt autorii aspiranti care isi sufleca manecile cu entuziasm si pornesc la drum. La drumul scrierii cartii lor, evident. Insa, majoritatea se pierd pe drum. Cu alte cuvinte, cartea pe care intentionau s-o publice, nu mai vede lumina zilei. care este cel mai frecvent motiv? Pierderea elanului. Lipsa de rabdare. Bineinteles ca, oricarui scriitor… ma includ si eu in aceasta tagma… i-a place sa apara o noua carte cat ai bate din palme. Din pacate, nu asa functioneaza viata de scriitor. De cele mai multe ori, cantitatea de sudoare rezultata din scrierea cartii este direct proportionala cu viitorul succes de care se va bucura aceasta. Insa, la fel ca in cazul unui sportiv, scriitorul trebuie sa-si exerseze rabdarea. Si… sa continue sa priveasca spre “lumina de la capatul tunelului”… no matter what!
- Nu te autoizola. Este adevarat, imaginea scriitorului pierdut in lume, care scrie… si scrie… si scrie… ca si cum altceva nu ar mai exista, pare ceva foarte romantic. Am cazut si eu in aceasta capcana de gandire. Mult timp m-am alimentat cu ideea si “privelistea interioara” a scriitoarei (in speta, eu) singuratica. Rezultatul? Nici o carte finalizata. Insa, realitatea zilelor noastre ne demonstreaza ca omul este nascut pentru as fi social. Ca atare, in clipa in care am hotarat sa “ies la inaintare”, sa cunosc si alti scriitori, sa le simt pulsul, sa le absorb sfaturile bazate pe experienta lor… ei bine… de-abia atunci s-a intamplat… neintamplatul… si am dus la bun sfarsit prima carte. Si a doua. Si… tot asa… pana in momentul in care TU citesti acest articol. Scris cu drag pentru tine. Viitorul Scriitor de succes.
- Studiaza! Urmeaza cursuri pentru scriitori. Precum cursul “Cum sa scrii o carte nonfiction de impact in maxim 3 luni”. Afli Cum sa scrii o cartea ce o ai in suflet planificand, structurand și gestionand fiecare pas.
Urmatoarea editie a cursului incepe curind. Inscrie-te pe lista de așteptare si vei primi anuntul de incepere in timp util.
- Alege-ti una-doua persoane de incredere si… “obliga-le” sa te oblige sa scrii. Cu alte cuvinte, sa te urmareasca precum un vanator isi hartuieste prada. Cu alte cuvinte, sa te urmareasca, sa te bata la cap, sa te arate cu degetul atunci cand lenea te cuprinde, sa-ti dea feedback… si cate si mai cate actiuni “abominabile” sa faca… astfel incat, rezultatul final sa fie… iesirea cartii tale la lumina zilei. (In cazul in care nu stiai deja… afla ca… feedback-ul este unul dintre factorii cei mai importanti care pot face diferenta intre o carte buna si una “slaba”)
- Amenajeaza locul in care vei scrie cartea. Si, nu ma refer aici la alegerea unui punct in spatiu. Evident, poti alege orice loc iti sopteste inima sa alegi. Mai degraba, ma refer la a face din locul ales de tine… un sanctuar. Un mic templu in care sufletul tau sa se relaxeze atat de bine incat… sa nasca o viitoare carte de impact. Daca iti place sa citesti carti in limba engleza, cu tot dragul iti recomand prima mea carte catalogata ca best-seller timp de mai multe saptamani consecutive, in Amazon si librariile Barnes and Noble. Intre timp, a fost publicata si la Editura QUARTO deci… a devenit accesibila si in Romania.
Si… ar mai fi cateva aspecte de mentionat. Dar… “cateva”-ul este destul de voluminos asa ca… te invit sa urmaresti aparitia viitoarelor articole.
Pana data viitoare… spor, succes si inspiratie sa ai!
Pe calea catre cartea ta.