Seniore Man Writing 53876 82347

[1/3] Povesti Scurte pentru Adulti? Cand le scrii.

Articolul de astazi incepe cu un disclaimer. Cand spun “povesti scurte pentru adulti”, nici gand sa ma refer la lungimea filmelor pentru adulti. Asta asa… sa nu avem vorbe si sa nu pierzi timpul cautand picanterii ce… nu exista in text.

Deasemenea, nu abordam acum structura ideala a unei povesti scurte, sau potentialele perspective ci… doar lungimea teoretic-perfecta a acesteia.

Si, acestea fiind zise, intram iar in culisele programului experiential de 90 zile (ce se deschide o singura data pe an, in luna septembrie) si raspundem la intrebarea pusa pe grup de Diana P… una dintre temerarii scriitori participanti.

 

Salutare! Fără legătură cu tema zilei de azi dar cu cea mai mare legătură cu ce se petrece în cutiuța mea, vreau să vă întreb și eu ceva: Cam câte povești individuale ar trebui să aibă o carte de povești pentru adulți? Ca să fie interesantă și de bun-simț ca număr de pagini…La mine media cuvintelor/poveste este de 1000 până acum. Mulțumeeeesc!

 

Povesti Scurte Pentru Adulti
Lungimea Unei Povesti Scurte Pentru Adulti

 

Ca sa intelegi mai bine intrebarea Dianei, o sa-ti spun cateva vorbe despre ea. De ce? Deoarece, aceste vorbe s-ar putea sa-ti dea si tie idei… in special daca vrei sa scrii o carte dar… nu te hotarasti care sa fie aceea.

Am avut sansa sa o cunosc pe Diana cu ceva vreme in urma. Este o tipa absolut brilianta. Te poate face sa izbucnesti intr-un ras aproape isteric in 3 secunde si cinci vorbe, sau iti poate ridica parul pe sira spinarii in maxim 10 cuvinte. As putea spune ca-i chiar geniala. Si… aceasta genialitate a ei o supune unei provocari. Pentru un scriitor provocarea este chiar majora. Ei bine, Diana este atat de creativa si atat de inspirata incat, mintea ei este “bombardata” cu viteza luminii de idei. Mult timp a oscilat intre… la fel de multe carti… si, intr-un final, a hotarat ca prima carte sa fie una cu povesti. Pentru adulti.

Ei bine, daca ma intrebi ce parere am despre acest lucru, am sa spun ca este alegerea cea mai buna pe care o poate face un scriitor in inima caruia “zbiara” mai multe carti… una mai interesanta ca cealalta… dar nu stie cu care sa inceapa.

Si, spun ca… este alegerea cea mai buna, deoarece… prin aceste povesti poti, eventual, asterne pe hartie toate acele carti in rezumat. Iar dupa ce publici cartea de povesti, daca mai are scriitorul din tine chef, poti dezvolta fiecare dintre aceste povesti scurte pentru adulti intr-o carte de sine statatoare. Ca este fiction sau nonfiction… asta depinde de tine si povestea ta.

Chiar daca initial, nu simti ca ai idei pentru mai multe carti dar… temerile vazute sau nevazute te determina sa eziti sa te aventurezi in scrierea uneia… alegand sa faci o “culegere” de povesti scurte, te ajuti prin experienta capatata, dar si pe cititor care, incet-incet, iti va cunoaste stilul si vocea.

Data viitoare continuam cu alte aspecte ale intrebarii de mai sus. Pana atunci, daca doresti sa afli detalii despre Programul “90 zile pentru cartea ta”, le gasesti pe platforma Academiei Nonfiction. Pe scurt, este un program ce dureaza trei luni, la care poti participa anual, incepand cu luna Septembrie.

 

Spor și inspirație să ai!

 

PS: Daca ai primit acest articol de la un prieten, te invit sa te ABONEZI la NEWSLETTER.

 

Leave a Comment