Nervous Breakdown Writer Throws Handwritten Text 266732 7730

Starea de Flow a Scriitorului 💠

Daca citesti aceste cuvinte… deja stii ca vorbim… tot despre scris. Si, categoric, stii ce importanta are starea de flow pentru un scriitor.

(Scuze… celor care nu suporta cuvinte in engleza dar… termenul de “flow” este atat de consacrat incat… habar nu am sa-l traduc in context.)

Starea De Flow A Scriitorului

 

Stii… am observat ceva pe parcursul jumatatii de secol petrecute pe aceasta planeta. Universului ii place sa faca glume.

Si sa te puna in situatii, care mai de care mai… interesante. Ca sa nu le spunem provocatoare.

Acum… daca ai citit tot materialul trimis in cursurile gratuite (“Cum sa scrii o carte cand nu ai timp si nici incredere in tine” si “Cele 5 secrete ale scriitorului nonfiction“), deja stii ca… nu ma bazez doar pe metodele “clasice” de scris si de imprietenire cu muza proprie si personala.

Ci, ador sa apelez si la asa zisele metode alternative.

Cam asa, procedez… mai o meditatie de relaxare, mai una de boost a creativitatii… un cristal pus seara la capul patului… intr-un final, trec deobicei peste obstacole si reintru in starea de flow.

Ei bine… pana acum… toate bune si frumoase insa… ce crezi ca hotaraste Universul intr-o zi? Nici mai mult nici mai putin decat sa ma puna in starea de flow… intr-un mod si mai interesant.

O inundatie.

Absolut socant.

Lovitura de gratie pe care ti-o da universul. Si, desi atunci cand rostim cuvantul flow… ne gandim automat la o curgere lina a creativitatii, inspiratiei si a cuvintelor pe hartie… ei bine… te asigur ca flowul apei ce curgea din tavanul apartamentului in care locuim… nici gand sa-ti dea vreo inspiratie ci doar… ganduri de revolta.

In special cand… vecina de deasupra nu catadicseste sa raspunda la usa.

In miezul noptii, ca sa fie tacamul complet.

Sa descriu scena asezarii ligheanelor sub punctele strategice, provocatoare de maxim bucluc?

Sa descriu bombanelile si nervii provocati de starea de flow… atat de dorita de un scriitor… dar atat de dezavuata de un inundat?

Sau poate ar trebui sa povestesc despre cireasa de pe tort… ce a luat infatisarea unui om al strazii care, in toiul noptii nu avea ceva mai bun de facut decat sa dea iama in locul special amenajat pentru depozitarea gunoaielor in cartier si… sa ia sticla cu sticla sa storceasca plasticul din care erau fabricate?

In linistea noptii… ce pana la acel moment era sparta doar de zgomotul facut de picaturile cristaline de apa la atingerea ligheanelor. Care… coincidenta… erau tot de plastic.

Stephen King - Despre Scris
Click Pe Coperta Cartii Pentru A Cumpara!

Ei bine, nu. Nu am de gand sa transform acest email, despre simfonia plasticelor din cartier, intr-un thriller demn de un Stephen King.

Ci, am sa-ti spun ca in mijlocul acelui calvar, am ales sa-mi infund castile in urechi si sa ascult o meditatie. Care m-a relaxat intr-un final si… am adormit.

De ce iti povestesc despre toate aceste patanii? Categoric, doar pentru ca… si tu ca si mine, te confrunti in viata de toate zilele cu diverse situatii… absolut neprevazute… care de care mai provocatoare si… care mai de care mai ucigatoare de ispiratie si creativitate.

Dar… iti “vand” un pont acum. In timp ce ma ocupam si cu evacuarea obiectelor din zona “calamitata”… totusi… iti scriam. Nu neaparat ceea ce-mi propusesem sa scriu in acea zi dar… ma foloseam de ultimele evenimente ca sa fiu in starea de flow si in contact cu ABONATII mei. Sa nu ma uiti, care va sa zica. 🙂

Si… in clipele in care… desi doresti sa scrii la cartea ta, apar obstacole cu care trebuie sa lupti, foloseste-te de forta lor, precum face un adevarat practicant de ju-jitsu.

Foloseste obstacolele, scrie despre ele si… introdu-le in flowul actiunii cartii tale.

  • Daca scrii non-fiction, extrage din obstacol o lectie de viata si daruieste-o cititorului tau.
  • Daca scrii fiction, pur si simplu foloseste-te de obstacol pentru a introduce o scena inedita in cartea ta.

Te asigur ca… scena va fi fierbinte si apreciata. Pentru ca ti-ai pus in ea sufletul, emotiile, trairile.

Si asta se simte.
Precum… sper ca tu sa simti scenele prin care tocmai am trecut si eu.
In Calea mea catre scriitorul din tine.

Si, pana vei stapani fluctuatiile intalnite tot cautand starea de flow… daca la fel ca mine esti adeptul impletirii actiunilor clasice cu cele alternative… iti dau o idee:

Pentru momentele in care obstacolele par sa nu se mai termine, iar creativitatea ta pare sa atinga minimul posibil… cauta ACUM cateva meditatii ghidate. Pe care te asigur ca le vei folosi cu succes. Eu le gasesc pe youtube deobicei. Dau o cautare de genul “meditatie ghidata pentru”… relaxare, insomnie, creativitate… si astfel de termeni de care am nevoie in acele momente. Este adevarat ca… le caut in engleza si… gasesc nenumarate meditatii de acest gen. Preferatul meu este… de departe… Jason Stephenson.

In limba romana, recunosc ca nu am cautat inca. Dar… daca stapanesti doar frumoasa noastra limba si nu gasesti nimic care sa te readuca in starea de flow… te invit sa-mi vizitezi contul de youtube pentru a verifica ce meditatii noi am pregatit.

Pentru scriitori.
Cu alte cuvinte… pentru TINE!

Hand Holding Feather Pen 1262 4247Si pana atunci… Spor la scris si sa ne reauzim cu bine. 🙂

A ta prietena din lumea virtuala,

Mirela-Carmen

About the author: Mirela-Carmen Stancu Vip - Writer Vip - Journal Vip - Creativ Vip - Brand Vip - Eah Vip - Coach
+3

Cursuri si Programe de Dezvoltare pentru Scriitorii Nonfiction

Sa-ti fie cu folos!
A ta prietena, Mirela-Carmen… pe scurt… MC
Writing & BOOK Coach | Author BRAND Strategist
Mentor Alchimia Scrisului … pe Calea catre Carte.

PS:
De gasit... stii unde ma gasesti.
- MirelaCarmenStancu.ro (Book Coaching & Mentoring)
- AcademiaNonfiction.ro (Training - Cursuri si Programe)
- EdituraQuarto.ro (Servicii editoriale pentru Autori)
- CaleaCatreCarte.ro (Servicii de promovare Carti, Autori, Edituri)

Leave a Comment